În după-amiaza zilei de sâmbătă, 18 decembrie 2021, curtea Catedralei Episcopale din Huși a redevenit, ca și în anii precedenți, plină de copiii veniți pentru a participa la a IV-a ediție a Programului eparhial „Dar de Crăciun”, dedicat lor de Episcopia Hușilor prin Asociația „Filantropia Ortodoxă” Huși, și pentru a se întâlni cu Moș Crăciun.

1600 de copii, proveniți din familii foarte modeste, din satele de pe tot cuprinsul Episcopiei Hușilor, i-au scris câte o scrisoare lui Moș Crăciun. Scrisorile copiilor au fost strânse de preoții din parohii și au ajuns la sediul Asociației «Filantropia Ortodoxă» Huși.

Prietenii Asociației, din țară și din diaspora, au răspuns acestor scrisori și au pregătit cadourile personalizate. Fiecare copil și-a regăsit cadoul, cu numele scris pe el, cu localitatea de proveniență și cu dorințele împlinite.

Copiii, însoțiți de preoții parohi, au umplut curtea Catedralei, unde i-au întâmpinat Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, părinții consilieri de la Centrul Eparhial, părinții protopopi, angajații și voluntarii Asociației „Filantropia Ortodoxă” Huși, alături de nelipsitul Moș Crăciun. La eveniment a fost prezent și domnul Dragoș Cazacu, directorul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Vaslui.

Aici au fost întâmpinați cu colăcei și ceai cald și au avut parte de un program de colinde – interpretate de copiii beneficiari ai Centrelor de zi ale Asociației „Filantropia Ortodoxă” Huși, de la Huși, Bârlad, Ghermănești, Gugești și Fălciu, alături de grupuri de copii din Parohiile Hurdugi și Crasna. S-au bucurat de întâlnirea cu Moș Crăciun, de atmosfera de sărbătoare și de un impresionant foc de artificii. Fiecare a plecat spre casă cu cadoul mult-așteptat.

În deschidere, Ierarhul Hușilor a vorbit celor prezenți despre frumusețea dăruirii și a mulțumit celor care s-au alăturat eforturilor Episcopiei Hușilor de a aduce speranță și bucurie în familiile copiilor, atât ale celor prezenți, cât și ale celor vizitați acasă de Caravana „Dar de Crăciun”:

Când S-a născut Pruncul Iisus în Betleem, au venit, dintr-o țară îndepărtată, trei magi. Când au ajuns în fața Pruncului, I-au adus daruri: aur, smirnă și tămâie. Acest lucru încercăm să îl facem și noi în această seară. În toți copiii prezenți – peste 1600 – din parohiile care aparțin Episcopiei Hușilor și din Așezămintele noastre sociale, noi îl vedem pe Pruncul Iisus.

Momentul din această seară este o prelungire a unui proiect care s-a derulat pe parcursul a mai multor săptămâni, începând cu data de 8 decembrie (Caravana „Dar de Crăciun”).

Împreună cu Părintele Vladimir Beregoi, președintele Asociației „Filantropia Ortodoxă” Huși, cu părinți consilieri de la Centrul Eparhial, cu angajații Asociației, cu părinții protopopi și preoții parohi, am căutat toate casele nevoiașe – a celor care se bucură să primească un dar de sărbători.

Am reușit să ajungem la peste 1500 de copilași, dăruindu-le, fiecăruia, îmbrăcăminte nouă, alimente, ajutoare financiare sau lemne de foc.

În seara aceasta i-am chemat pe copiii din parohii, care au făcut scrisori. Fiecare va primi ceea ce a scris în scrisoare.

Am avut de partea noastră multe ajutoare. În primul rând Episcopia Hușilor, prin fondurile alocate, parohiile și preoții, și desigur, oamenii de bine care s-au alăturat acestui proiect și au fost sensibili când le-am solicitat să ne fie aproape. Au fost foarte mulți sponsori din țară, cei mai mulți din Timișoara, precum și  preoții și credincioșii noștri din diaspora. Au fost trei camioane cu daruri pentru cei care i-au scris lui Moș Crăciun.

Le mulțumesc din suflet și preoților care se implică în proiectele sociale ale Episcopiei noastre. Mulțumesc părintelui Vladimir Beregoi, „sufletul a tot ceea ce s-a întâmplat și se întâmplă din punct de vedere social în Episcopia noastră”.

De asemenea, părintele consilier eparhial Vladimir Beregoi, președintele Asociației „Filantropia Ortodoxă Huși”, a prezentat succint programul „Dar de Crăciun”, ajuns la a IV-a ediție, îndemnându-i pe copii, ca atunci când vor ajunge mari, să nu uite de ajutorul primit de la oameni cu suflet mare:

În urmă cu 4 ani, în decembrie am deschis o carte frumoasă, intitulată „Dar de Crăciun”. Anul acesta, cu ajutorul lui Dumnezeu, am ajuns la capitolul al IV-lea. Nădăjduim ca această carte să aibă multe capitole, pe care trebuie să le citim împreună.

În fiecare capitol sunt înscrise inimile și sufletele copiilor pe care, cu sprijinul Episcopiei Hușilor și al oamenilor de bine, i-am ajutat. De altfel, zilnic sunt direcționați bănuți din fondurile Episcopiei Hușilor către copiii din Eparhie li către mulți din Basarabia.

În capitolul de anul acesta se înscriu 1600 de inimi – ale copiilor prezenți aici, precum și 1500 de copii pe care i-am căutat acasă, prin Caravana „Dar de Crăciun”. Caravana nu se termină aici, pentru că și săptămâna viitoare vom merge spre alte familii.

Toți ați scris scrisori către Moș Crăciun, iar Episcopia Hușilor, prin Asociația „Filantropia Ortodoxă”, împreună cu oameni cu suflet mare din Timișoara, Dublin, Alba, Cluj, Arad sau Vaslui, am făcut tot posibilul să vă facem o bucurie.

Să fie pentru voi și o lecție, ca atunci când veți ajunge mari, cu posibilități, să nu uitați că undeva, într-un sat, este un copil care i-a scris o scrisoare lui Moș Crăciun. Să faceți tot posibilul să primească răspuns, așa cum ați primit și voi în această seară.

Cu privirile ațintite spre cadouri și cu inimile pline de bucurie și de uimire, copiii au avut parte și de un foc de artificii, care a luminat cerul de deasupra Catedralei Episcopale din Huși.

Evenimentul a fost surprins de Doxologia: Peste 1600 de copii din Vaslui au primit cadouri din partea lui Moș Crăciun, la Episcopia Hușilor – YouTube

 7,692 total views,  4 views today