Huși, 2 mai 2023                                                                              Anunț de lansare proiect – „Serviciu social de asistență comunitară pentru persoane vârstnice” – finanțat de către Ministerul Muncii și Solidarității Sociale în cadrul Programului de interes național pentru dezvoltarea serviciilor sociale pentru persoanele vârstnice

 

„Serviciu social de asistență comunitară pentru persoane vârstnice” înființat în cadrul Programului de interes național pentru dezvoltarea serviciilor sociale pentru persoane vârstnice, prin Hotărârea Guvernului nr. 435/2022.

„Serviciu social de asistență comunitară pentru persoane vârstnice” vine în sprijinul persoanelor vârstnice din comuna Drânceni, prin oferirea de servicii sociale și psihologice, de luni până vineri, în zilele lucrătoare. Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Ignatie, echipa Asociației „Filantropia Ortodoxă” Huși, coordonată de Părintele consilier eparhial Vladimir Beregoi – Președintele Asociației, aduce în comunitățile vasluiene un sprijin pentru persoanele vârstnice aflate în dificultate.

Îmbătrânirea este un proces fiziologic normal, iar factori precum moștenirea genetică, alimentația adecvată, activitatea fizică și starea psihică bună, pot avea efecte benefice asupra vârstnicului.

Pe măsură ce înaintăm în vârstă, schimbările în starea noastră de sănătate și în rolurile și statutul social au un impact semnificativ asupra modului în care ne adaptăm la schimbările din viață. Sedentarismul, renunțarea și izolarea psihică și fizică sunt factori critici care contribuie la accelerarea procesului de îmbătrânire atât din punct de vedere somatic, cât și social.

Din acest motiv, este deosebit de importantă consilierea pentru persoanele în vârstă în astfel de situații. Consilierea reprezintă o relație de sprijin, în care consilierul depune eforturi considerabile pentru a ajuta persoana în vârstă să-și îmbunătățească confortul existențial. Această relație presupune implicarea activă atât din partea consilierului, cât și din partea persoanei în vârstă, într-o încercare comună de a găsi soluții și strategii adaptative adecvate.

 

Astfel, Asociația Filantropia Ortodoxă Huși, prin „Serviciu social de asistență comunitară pentru persoane vârstnice” va oferi în comuna Drânceni servicii gratuite de asistență socială și psihologică, de luni până vineri, activități de informare, evaluare, monitorizare și consiliere socială.

Acest serviciu va putea fi accesat începând cu data de 03.05.2023, având o capacitate de 40 de locuri.

Criteriile de eligibilitate pentru a accesa acest serviciu sunt:

Beneficiază de prevederile prezentei legi persoana vârstnică, definită la art/ 1 alin. (4), legea 17/2000, care se găsește în una dintre următoarele situații;

  • nu are familie sau nu se află în întreținerea unei sau unor persoane obligate la aceasta, potrivit dispozițiilor legale în vigoare;
  • nu are locuință și nici posibilitatea de a-și asigura condițiile de locuit pe baza resurselor proprii;
  • nu realizeză venituri proprii sau acestea nu îi sunt suficiente pentru asigurarea îngrijirii necesare;
  • nu se poate gospodări singur/ă sau necesită îngrijire specializată;
  • se află în imposibilitatea de a-și asigura nevoile socio-medicale, datorită bolii ori stării fizice sau psihice.
  • este persoană vârstnică de pe raza comunei Drânceni, județul Vaslui (în funcție de cereri și autosesizări) care nu are suficiente resurse materiale și financiare pentru a-și putea continua viața de zi cu zi la un standard minim acceptat.

 

Activitatea socială trebuie să aibă o continuitate. Nu îi ajutăm pe cei aflați în nevoie doar de Crăciun și de Paști. Aceste servicii sunt și o formă de a identifica situațiile delicate în care se află astfel de persoane, ca pe parcursul anului să le putem acorda sprijinul necesar”, menționa, Părintele Episcop Ignatie al Hușilor.

Persoană de contact:

Rugină Diana Ioana

Tel.: 0770926356

Site: https://filantropiahusi.ro/

Facebook: https://www.facebook.com/profile.php?id=100092975891147

e-mail: asezamantghermenesti@gmail.com

 2,979 total views,  12 views today