Huși, 2 mai 2023                                                                              Anunț de lansare proiect – „Cantină Socială” – finanțat de către Ministerul Muncii și Solidarității Sociale în cadrul Programului de interes național pentru dezvoltarea serviciilor sociale pentru persoanele vârstnice

 

Cantina Sociala – înființat în cadrul Programului de interes național pentru dezvoltarea serviciilor sociale pentru persoane vârstnice, prin Hotărârea Guvernului nr. 435/2022.

„Cantina Sociala” vine în sprijinul persoanelor vârstnice din comuna Suletea, prin oferirea unei mese calde, de luni până vineri, în zilele lucrătoare. Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Ignatie, echipa Asociației „Filantropia Ortodoxă” Huși, coordonată de Părintele consilier eparhial Vladimir Beregoi – Președintele Asociației, aduce în comunitățile vasluiene un sprijin pentru persoanele vârstnice aflate în dificultate.

Bătrânețea este grea, cu multe neputințe. Iar bunicii noștri n-au nevoie de multe lucruri, ci au nevoie de puţine şi consistente și mai ales de afecțiune.

Bunicii sunt o oază nesecată de dragoste necondiționată. Sunt oameni răbdători, cu o experiență vastă despre viață, ce pot oferi, mai ales nepoților, stabilitate emoțională, încredere în sine și siguranță.

Din păcate, cei mai mulți dintre bunici rămân singuri. Ei  cu neputințele lor și dorul de copiii și nepoții ce vin în vizită o dată pe an sau mai rar, deoarece sunt plecați departe pentru un trai mai bun.

    Asociației Filantropia Ortodoxă Huși, coordonată de părintele Vladimir Beregoi, încercă să acopere cât mai mult posibil nevoile materiale pe care acești le au și de multe ori să le aline dorul de a nu mai fi singuri, fiindu-le alături cu calda noastră prezență și cuvinte de mângâiere.

Importanța alimentației sănătoase este valabilă la toate vârstele deoarece oferă energia necesară desfășurării acti­vi­tăților zilnice. O persoană în vârstă care se hrănește corespunzător, are mai multe șanse să își mențină sănătatea și să rămână în formă. La vârstnici, alimentația corectă este influențată de mai mulți factori: de mediu, sociali, economici sau individuali.

Astfel, Asociația Filantropia Ortodoxă Huși, prin „CANTINA SOCIALA” va oferi în comuna Suleta servicii gratuite prin oferirea  hranei calde de luni până vineri, activități de informare, evaluare, monitorizare și consiliere socială, transportul mesei calde la punctele stabilite sau la domiciliul beneficiarului pentru cazurile nedeplasabile.

Acest serviciu va putea fi accesat începând cu data de 03.05.2023, având o capacitate de 50 de locuri.

Criteriile de eligibilitate pentru a accesa acest serviciu sunt:

Persoană vârstnică, de pe raza comunei Solesti, jud. Vaslui cu vârsta si / sau peste 65 de ani, care nu a beneficiat de tichete sociale pe suport electronic pentru mese calde, in baza prevederilor Ordonanței de urgenta a Guvernului nr. 115/ 2020 din comuna Suletea și îndeplinește cel puțin unul din următoarele puncte conform Legii nr.17/2000,  art.3:

  • nu are familie sau nu se află în întreținerea unei sau unor persoane obligate la aceasta, potrivit dispozițiilor legale în vigoare;
  • nu are locuință și nici posibilitatea de a-și asigura condițiile de locuit pe baza resurselor proprii;
  • nu realizeză venituri proprii sau acestea nu îi sunt suficiente pentru asigurarea îngrijirii necesare;
  • nu se poate gospodări singur/ă sau necesită îngrijire specializată;
  • se află în imposibilitatea de a-și asigura nevoile socio-medicale, datorită bolii ori stării fizice sau psihice.
  • este persoană vârstnică de pe raza comunei Suletea, județul Vaslui (în funcție de cereri și autosesizări) care nu are suficiente resurse materiale și financiare pentru a-și putea continua viața de zi cu zi la un standard minim acceptat.

 

Activitatea socială trebuie să aibă o continuitate. Nu îi ajutăm pe cei aflați în nevoie doar de Crăciun și de Paști. Aceste servicii sunt și o formă de a identifica situațiile delicate în care se află astfel de persoane, ca pe parcursul anului să le putem acorda sprijinul necesar”, menționa, Părintele Episcop Ignatie al Hușilor.

Persoană de contact:

Parpalea Geanina

Tel.: 0766 890 806,

Site: https://filantropiahusi.ro/

                                                                                                   mail: caminsf.proorocdaniel@yahoo.com

 

 3,232 total views,  4 views today