În după-amiaza zilei de joi, 6 decembrie a.c., când Biserica îl cinstește pe Sfântul Nicolae, Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, a oficiat slujba de binecuvântare și a inaugurat al treilea așezământ social al Episcopiei Hușilor.

Așezământul Social „Sfântul Ierarh Iosif cel Milostiv” din Bârlad este parte integrantă a Asociației „Filantropia Ortodoxă Huși” și funcţionează în cadrul Parohiei „Sfântul Gheorghe” din Bârlad, coordonator fiind părintele paroh Adrian Ţapu. Aşezământul dispune de două module de asistență socială pentru 50 de beneficiari: un Centru de zi pentru 25 de copii și un Serviciu de îngrijire la domiciliu pentru 25 de persoane vârstnice.

Evenimentul a debutat cu o slujbă de binecuvântare oficiată de Ierarhul Huşilor, înconjurat de un sobor de preoţi alcătuit din părinţii consilieri de la Centrul Eparhial Huşi şi părinţii protopopi din Eparhie.

În cuvântul său, Ierarhul Hușilor a explicat de ce a ales ca așezământul social să fie pus sub ocrotirea Sfântului Ierarh Iosif cel Milostiv, Mitropolitul Moldovei, unul dintre sfinții recenți canonizați:

 „Sfântul Ierarh Iosif cel Milostiv, Mitropolitul Moldovei, care a trăit sec. al XIX-lea, era foarte atent, cu foarte multă grijă, față de cei sărmani. Îi iubea atât de mult pe cei săraci, pe cei nevoiași, încât de cele mai multe ori împrumuta bani de la duhovnicul său ca nu cumva să rămână el dator săracilor pe care trebuia să-i ajute. Niciun sărac nu pleca de la Sfântul Mitropoit Iosif cel Milostiv fără o bucată de pâine. De aici începea milostenia acestui mitropolit bun față de toți cei care aveau mare nevoie. Consider că este de bun augur că acest așezământ va fi ocrotit de harul milosteniei pe care l-a avut acest mitropolit!

De asemenea, îl cinstim astăzi pe Sfântul Ierarh Nicolae, care este sfântul prin excelență pe care noi îl asociem cu generozitatea, cu bunătatea, cu dragostea față de cei săraci, față de cei sărmani. (…) El este cel care a generat această frumusețe a sărbătorii și a deschiderii care ne caracterizează pe fiecare dintre noi, atunci când vrem să dăruim ceva copiilor noștri sau celor sărmani. (…)

Aceasta este menirea noastră, a Bisericii! Pe lângă faptul de a vă apropia de Hristos, mai avem o altă misiune supremă, grija de oamenii sărmani. Niciodată nu putem spune că facem cât este nevoie, dar puținul acesta dă un mic semnal că suntem aproape de cei sărmani.

Totodată, Preasfinţitul Ignatie a mulţumit părintelui consilier economic şi social Vladimir Bergoi, președinte al Asociației „Filantropia Ortodoxă Huși”, pentru efortul susţinut depus pentru deschiderea celui de-al treilea Aşezământ Social, primarului municipiului Bârlad, domnul avocat Dumitru Boroș, doamnei vice-primar Roxana Miron-Feraru, precum și tuturor celor implicați în buna desfășurare a activităților dedicate beneficiarilor.

În continuare, Părintele Episcop Ignatie a bucurat pe cei prezenți interpretând un colind ce amintește de purtarea de grijă a lui Dumnezeu față de cei sărmani și singuri.

Toți copiii prezenți au primit din partea Ierarhului Hușilor daruri.

 4,250 total views,  4 views today