Project Description

Sâmbătă, 1 iunie 2019, curtea Catedralei Episcopale din Huși a devenit „Tărâm de poveste” pentru copii, cu ocazia Zilei Internaționale a Copilului. Evenimentul a fost organizat, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Ignatie, de Asociația „Filantropia Ortodoxă Huși”, coordonată de părintele consilier eparhial Vladimir Beregoi.

Anul acesta, ediția a II-a programului „Bun venit, copilărie!”, intitulat „Tărâm de poveste”, a adunat aproximativ 1000 de copii, cu vârsta între 7 și 14 ani, proveniți din familii defavorizate, din parohiile din mediul rural, din Episcopia Hușilor. Aceștia, alături de mulți alți copii și tineri din Huși, au umplut de culoare și de voioșie curtea și parcul Catedralei Episcopale.

Programul evenimentului a debutat la ora 10.00, printr-o scurtă slujbă de mulțumire, oficiată de Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, în fața statuii Sfântului Voievod Ștefan cel Mare.

Adresându-se copiilor prezenți, Preasfinția Sa a vorbit despre motivul pentru care ediția de anul acesta s-a intitulat „Tărâm de poveste”: „Fiecare dintre voi sunteți o poveste frumoasă, luminoasă, o poveste de care se vor îngriji toată viața părinții voștri! Așa să le spuneți părinților voștri: „Eu sunt povestea ta! Poveste frumoasă și de vis!” Așa aș vrea să fie ziua fiecărui copilaș, ca cea de azi!

Din nefericire, nu toţi copiii se bucură de tot ceea ce vă bucuraţi voi astăzi. Sunt copii care poate nu aud niciodată o poveste, sunt singuri, sau nu au ce să mănânce, poate nu au cu ce să se îmbrace, sau nu sunt iubiţi de părinţi… Ce ar trebui să facem pentru aceşti copii? Să-i ajutăm! Dacă avem jucării sau hăinuţe în plus, să le dăruim! Să simtă şi ei că sunt o poveste pentru noi, cei care le dăruim, aşa cum voi sunteţi astăzi o poveste pentru noi.”

Au luat cuvântul apoi domnul Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean Vaslui, domnul inginer Ioan Ciupilan, primarul Municipiului Huși, domnul Neculai Moraru, primarul Comunei Fălciu, și domnul Ionel Ștefănică Armeanu, directorul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Vaslui, fiecare exprimându-și gândurile de bucurie și mesajele de felicitare pentru copii.

Înainte de începerea propriu-zisă a activităților, Părintele Episcop Ignatie a reamintit de importanța accesului la educație pentru viitorul copiilor, mai ales a celor din mediile vulnerabile, una din modalitățile foarte eficiente de intervenție fiind crearea a cât mai multe Centre de zi pentru copii: „Pentru că sunt prezente și autoritățile județene și locale, sperăm să deschidem calea unui parteneriat pentru a deschide mai multe centre de zi, pe care le consider cele mai benefice pentru educația copiilor din zonele cele mai sărace”.

De asemenea, Ierarhul Hușilor i-a îndemnat pe copiii prezenți să fie recunoscători și să mulțumească organizatorilor și sponsorilor, glasurile celor aproape 1000 de copii unindu-se într-un „Mulțumesc!” rostit din toată inima și cu toată puterea.

Părintele consilier eparhial Vladimir Beregoi, organizatorul evenimentului, a adresat mulțumiri tuturor celor care s-au implicat, transmițând, la rândul său, felicitări copiilor prezenți, cu ocazia zilei dedicată lor.

A urmat apoi o scurtă prezentare, de către copii, a activităților derulate în cele trei Centre de zi pentru copii, deschise, până în prezent, de Asociația „Filantropia Ortodoxă Huși”, la Fălciu, Boțești și Bârlad. Totodată copiii beneficiari ai acestor centre au susținut și un scurt program artistic și au avut o expoziție a lucrărilor realizate de ei.

Programul zilei a continuat cu ateliere tematice, scurte piese de teatru, parada costumelor de epocă, o caleașcă și o mașină de epocă, topogane, carusel, șah și desene pe asfalt, toate coordonate de animatorii Joy Camps România.

Din program a făcut parte și o demonstrație de dresaj canin, precum și prezentarea proiectului de robotică al echipei CuzaRo.Bots.

Toți copiii participanți au primit tricouri pe care, în motive tradiționale, se putea citi: „Veșnicia s-a născut la sat”, amintind astfel că evenimentul acesta face parte din ansamblul manifestărilor dedicate „Anului omagial al satului românesc”.

Masa de prânz a fost luată de toți copiii, la umbră, în parcul Catedralei. Aceasta a fost pregătită tradițional, la ceaun, și prezentată într-un mod aparte de maestrul bucătar.

Atmosfera de sărbătoare a continuat după masă, fiind coordonată de echipa de animatori Joy Camps, cu  face-painting, muzică, și multe jocuri.

Tot acum, spre bucuria copiilor, a sosit și un carusel de înghețată.

La finalul programului, fiecare copil a primit, din partea organizatorilor și a sponsorilor, daruri constând în dulciuri.

Evenimentul dedicat copiilor a fost posibil, pe lângă contribuția Episcopiei Hușilor și a Asociației „Filantropia Ortodoxă Huși”, și datorită sponsorilor: SC Myd-Miava Company SRL Timișoara;  SC VASCAR SRL, Vaslui, Societatea Profesională Notarială Vladu Roxana și Herdi Maria-Snejana; SC Atlas Tour SRL, com. Mihai Viteazul, județul Cluj; Cabinet Avocat Dr. Gașpar Paul Loredana – Timișoara; Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor „Elena Cuza” din Bârlad; SC Mireasa GROUP din Bârlad, Viacons Rutier SRL – Huși, Cabinet Notar Teodorescu Elena din Alba Iulia, Diacon medic Ștefan Mindea din Constanța, Real Force Security din Cluj-Napoca, Afimir Trade SRL din Săcele-Brașov, LTA Mondial SRL din Constanța, ANET Construct SRL  Alba Iulia, VANBET SRL Sălcioara-Vaslui, Avocat Chițu Emil din Timișoara, Notar public Heiman Anita, Timișoara, Avocat Burdea Bogdan, Timișoara, Avocat Liviu Bran, Iași, SAMATA Paris Constanța, D.na Gagea Elena Constanța, Dr. Cristina Tiron, Bârlad, viceprimar Roxana Miron Feraru, Bârlad, Parohiile „Sfântul Dumitru” Huși, „Sfinții Împărați” – Oituz și „Sfinții Andrei și Nectarie” Birmingham, Marea Britanie.

De asemenea, o contribuție deosebită au adus-o echipa de animatori Joy Camps România, coordonată de dl. Marian Rugină și echipa de aproximativ 150 de voluntari ai Asociației „Filantropia Ortodoxă” Huși.

 2,940 total views,  5 views today